5 Навика, Които Развалят Нашата Усмивка

Почистване на зъбите

5 Навика, Които Развалят Нашата Усмивка

1. Навика да не се използват Конци за Зъби

Четкането на зъбите с четка и паста два пъти на ден има голямо значение за поддържането на доброто зъбно здраве. Много пациенти, неосъзнават важността от употребата на конци за зъби два три пъти на седмица. Навика да се използват тези помощни средства, помагат за доброто почистване на междузъбните пространства от хранителни остатъци и бактерии, произвеждащи плака. 

Защо обръщаме Внимание на тези зони?

Венечното джобче или пространството между два зъба е подложено на най-голяма киселинна атака. Там се задържат бактерии и плака, които са причина за развитие на зъбен кариес. Тъй като зъбната четка, не може да навлезе и почисти въпросните зони, е необходимо изграждане на Навик за Употреба на плоски конци. Те осигуряват по-добра профилактика на венечните джобчета, спрямо зъбният кариес и усложненията му.

Въпреки, че първоначалното използване на конците може да доведе до кървене от венците, това не бива да възпира от употребата им, тъй като с овладяване на правилна техника и редовни грижи ще се подобри и здравето на вашите венци. 

 

2. Четкане на Зъбите Прекалено Скоро След Хранене

Навикът да се консумират храни и напитки с висок киселинен състав, като например спортни и енергиини напитки, цитрусови плодове, вино, домати, могат да ерозират структурата на емайла, т.е. химично да я въздействат. Четкането на зъбите, непосредствено след употреба на подобен тип храни, може да доведе до по-големи поражения. По същество се получава четкане на киселината към зъба, а не нейното премахване. Вместо това , препоръчваме да изплакнете хубаво устата си с вода, да изчакате около 30мин. и чак след това да измиете зъбите си с четка и паста.

3. Нередовен Навик за Смяна на Зъбната Четка

Старите четки за зъби са не само неефективни, поради деформираните си снопчета, но те също така задържат вредни бактерии, които могат да причинят възпаление на венците. Зъбните четки трябва да бъдат подменяни на всеки 3-4 месеца. Освен това е задължително да се грижите четката ви да бъде винаги суха, за да не бъде естествена среда за развитието на бактерии. За най-добро съхранение на четката за зъби, препоръчваме тя да стои изправена в подходяща чашка, поставена в тоалетно шкафче или рафт. Така власинките на четката ще бъдат сухи и предпазени от развитие на бактерии, които обичат влажната среда.

4. Прекомерно Чест навик да се Избелват Зъбите

Неконтролираното избелване на зъбите, е често срещан навик, който може да е причина те да изглеждат неестествено бели. Прекомерното избелване би могло да доведе до зъбна чувствителност от студено, кисело, сладко. Винаги преди да използвате продукт за домашно избелване се консултирайте с вашия стоматолог. Процедури по избелване на зъбите, се препоръчват не по-често от веднъж в годината, с доказани по произход и качество избелващи продукти, закупени от оторизирани лица!!!

5. Използване на Прекалено Твърда Четка за Зъби

Този тип четки в комбинация с неконтролирано и агресивно четкане на зъбите може да доведе до необратимо увреждане на венците и емайла на зъбите ви. Получават се т.нар. клиновидни дефекти в зоната на зъба обхваната от венец. Тези части на зъбите са особено чувствителни и оголването им води до остра болка от студени храни и течности. Това налага покриването им с Фотополимер, за да се премахнат неприятните усещания. За целта трябва да бъде възприета правилна техника за четкането на зъбите, още от най-ранна детска възраст.

Тагове:
Споделяне:

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00