Устна Хигиена и Съвети Как да Почистваме Зъбите

Устна Хигиена и Съвети Как да Почистваме Зъбите

Бактериите могат да живеят в нашата уста под формата на зъбна плака, причинявайки зъбен кариес и гингивит. В този ред на мисли, за да запазим устата си чиста, трябва всеки ден да прилагаме добра устна хигиена.

Какво е Зъбната Плака?

Зъбната плака представлява лепкав слой от материя съдържаща в състава си бактерии, който се прикрепва плътно към зъбните повърхности, някои от които недостъпни за зъбната четка. Съвременните храни(шоколад,пържено,бързи закуски) са причина бактериите да произвеждат кисели отпадни продукти. Захарите са очевиден източник на плака, но има и много други храни, за които дори и неподозираме, че могат да причинят вреда. Нишестето(скорбяла)- под формата на хляб, крекери и зърнените закуски, също водят до производството на киселини от бактериите.

В зъбната плаката се съдържат вещества, които дразнят венците и предизвикват тяхното зачервяване (признак на възпалението), подуване, чувствителност и ги правят податливи към кървене. Това може да доведе до венечно заболяване, съпроводено с отдръпване на венците от зъбите и формиране на венечни джобове, изпълнени с бактерии и гной. Ако венците не бъдат лекувани, костта около зъбите може да се стопи. Това води до разклащане на зъбите и след време е възможно да се стигне до тяхното преждевременно изваждане.

КАК МОГА ДА СЕ ИЗБАВЯ ОТ ПЛАКАТА

Най-добрият начин да се премахне зъбната плаката, е чрез използване на четка и паста за зъби, както и на конци за трудно достъпните междузъбни пространства. Правете това всяка сутрин и вечер за около 2 минути. Четкането премахва плаката от зъбните повърхности. Използвайте средно твърда четка (medium). Формата и размерът на вашата четка трябва да позволяват достигането и почистването на всички зъбни повърхности. Използвайте антимикробна паста за зъби съдържаща флуорид, който предпазва зъбите от развитието на зъбен кариес. Почиствайте и междузъбните пространства с конци или интердентални четки, вечерно време. Тези пространства са недостъпни за зъбната четка и за това трябва да им се отделя допълнително внимание. Почистването с конци е от голямо значение за предпазване от развитие на кариес, както и за защита на венците от възпаление.

Как да Четкаме и Използваме конците за зъби?

Четкане на Зъбите:

 • Позиционирайте главата на четката под ъгъл 45* спрямо венците.
 • Четкайте с лек натиск и въртеливо-вълнообразни движения.
 • Почистете зъбите от всички страни (откъм бузите, езика и дъвкателните повърхности).
 • Не забравяйте да почистите и самият език, премахвайки бактериите по него и усвежавайки дъха си.
 • Ако прекалено скоро четката ви се разперва, това значи прилагате прекомерен натиск и трябва да го намалите, а четката да бъде подменена с нова.

Чистене с Конци за Зъби:

 • Плоски конци с восъчно покритие.
 • Откъснете около 20см конец и го навийте няколко пъти около показалците на двете си ръце и защипете с палците си.
 • С леки трионообразни движения преодолявайте съпротивлението в контактните точки, за да достигнете междузъбните пространства. Внимателно без да разранявате венците.
 • Плъзгайте с лек натиск към зъбните повърхност, с метлообразно движение.
 • С едно поставяне на конеца чистиме 2 повърхности, на съседните зъби.
 • След изваждане на конеца ВИНАГИ да се навлиза с чистата част от него в следващите зони. Така се почистват всички междузъбни пространства.

ИМА ЛИ ДРУГИ НАЧИНИ ДА ПОЧИСТЯ УСТАТА СИ?

Изплакване на устата с вода за жабурене, в допълнение на четкането и конците за междузъбни пространства, подобрява профилактиката на устната кухина и придава свеж дъх. Антимикробните води за жабурене понижават микробното число, а чрез разнообразните си аромати допринасят за по-добрият вкус в устата. Те предпазват от натрупването на зъбна плака, която причинява възпаление на венците. Профилактиката с води за жабурене помага за предпазване на зъбите от развитието на кариес. Препоръчваме употребата им през деня, когато човек няма четка и паста под ръка.

Водите за жабурене не са подходящи за всяка възраст.

Така например деца до 6 годишна възраст не трябва да ги използват. Причината, е че те могат да погълнат част от водата и така да приемат по-голямо количество флуорид. Прекомерният прием на флуор би могъл да има негативен ефект и да е причина за смущения в развитието на зъбите и техните зародиши. 

Не забравяте винаги да чете листовката на продуктите, които използвате.

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00