Как Да Избера и Използвам Четката си за Зъби

Миене на зъбите

Как Да Избера и Използвам Четката си за Зъби

Пазарът вече е претупан с разнообразен набор от четки за зъби, което затруднява избора ни. В тази статия ще обърнем внимание на основни критерии, които биха ни били от помощ.

Четка за зъби

Както се вижда от изображението, четката за зъби се състои от 3 основни части. На първо място това е нейната дръжка. Тя преминава в продълговата свързваща част, завършваща с глава на четката. Върху нея са разположени снопчета от власинки с различна посока, които по време на четкане се плъзгат по зъбите.

Подредбата на власинките е с цел по-доброто почистващо действие. Снопчетата могат да са импрегнирани с индикаторно покритие, което променя цвета си с времето. То сигнализира необходимостта от смяна на четката(средно 3-4мес.). Главата на четката може да е с различен размер, според това да ли е предназначена за бебета, тийнейджъри или възрастни. Важно е да съобразяваме този показател, както с възрастта, така и с индивидуалните си особености. Четката ни трябва да е удобна и да не води до разраняване на устната лигавица. Въпреки голямото разнообразие от четки, все още не е доказано, че една или друга има по-голямо предимство в почистващия си ефект.

Единственото, което е от значение е редовното миене на зъбите. За ефективно почистване Препоръчваме продължителност на четкане 2-3 минути. Много е важно техниката да е с Лек и Дозиран натиск върху зъбите.

Коя Четка е Най-Добра?

По същество, главата на четката трябва да не е огромна, а средна до малка. Най-добре да е подвижна с цел достигане на всички зъбни повърхности. Четките с широка дълга дръжка и удобно гумено покритие, придават здрава упора в ръката. Власинките трябва да са синтетични със заоблени връхчета, за да не дразнят и разраняват венците. Найлоновите превъзхождат естествените власинки по това, че нямат кухина в ствола си. Така се  предотвратява развитието на бактерии в тях. 

Кога трябва да сменя четката си?

Някои съвременни четки притежават цветна индикаторна маркировка, която след промяна в цвета сигнализира необходимостта за смяна. За останалите четки, главният признак е разперването на власинките. Това зависи и от силата на четкане, чрез прилаганият натиск (четката трябва да допира леко зъбите).

Обикновено четките се подменят на 3-4месеца. В противен случай в тях се развиват вредни бактерии, които могат да доведат до възпаление на венците.

Как да четкам?

Миене на зъбите

Четката за зъби трябва да се постави под ъгъл от 45* спрямо венците на зъбите. С леки  кръгообразни движения  се преминава от централните резци към дъвкателните зъби, съответно ляво/дясно. Накрая се почистват зъбните повърхности и от вътрешната страна.

Не трябва да се забравя почистването и на езика. Неговата грапава повърхност благоприятства покриването му с хранителни остатъци и огромно количество бактерии. Те от своя страна са депо на инфекция и променят баланса на микрофлората в устната кухина. Не случайно, при боледуване езикът на болния побелява, т.нар. обложен език.

Миене на зъбите

Миене на зъбите

Коя четка е по-добра, електрическата или класическата?

Електрическите четки не са толкова ефективни колкото ръчните. Те все пак действат мотивиращо на хора, които не са много стриктни в почистването на зъбите. Електрическите четки изглеждат по-привлекателни на хората и покриват по-голяма повърхност за по-кратко време. Като цяло те се препоръчват на хора с ограничена сръчност, като например възрастни хора или такива със заболявания ограничаващи движенията им. Понякога отнема повече време да си измиете зъбите с ел.четка, тъй като трябва да заредите батерията им, както и добре да ги почистите след ползване.

Как работят електрическите четки?

Тези четки най-общо са пригодени с найлонови власинки подредени в различни по форма снопчета, така че да почистват зъбите и стимулират венците. Те се движат във вертикална и кръгова посока, благодарение на електрическият механизъм на четката. Когато си миете за първи път зъбите с подобна четка е възможно да има слабо кървене от венците. С усвояването на правилната техника и заздравяване на венците, кървенето при четкане спира. Децата до 10г. трябва да бъдат наблюдавани докато използват електрически четки за зъби. 

Използвайте ги с малка сила и бавни движения, като ги оставите сами да свършат цялата работата.

И не забравяйте...

Посещавайте редовно стоматолога си за контролни прегледи. Чистенето с четкa за зъби и конци е ефективно тогава, когато е съчетано с Профилактични Прегледи и Полиране на зъбите ви.

Миене на зъбите

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00