Знаете ли Че

Бактерии

Знаете ли Че

ИМА ПОВЕЧЕ ОТ 10 МИЛИОНА БАКТЕРИИ ВЪРХУ ЧЕТКАТА ВИ ЗА ЗЪБИ В МОМЕНТА?

Изхвърлете я преди да се разболеете!

Помнете, чe да четкате зъбите си по два пъти на ден може да ви държи дълго време далеч от вашия стоматолог, но пренебрегването в правилната грижа за четката за зъби, не носи никакви ползи за вашето здраве.

Според скорошно проучване в университета в Манчестър, Англия, средно статистическата четка за зъби съдържа повече от 10 милиона бактерии, включително Е. коли и стафилококи. Освен това изследователи от Университета Алабама, Бирмингам наскоро откриха, че всички четки съхранявани в баня-тоалетна, са замърсени с фекални микроби и още ред други бактерии.

Така че, кои от вашите навици задълбочават проблема? Следвайте тези пет съвета, за да запазите без микроби вашата четка за зъби и уста.

1. Сменяйте четката си на всеки 3 месеца.

Бъдете честни: Вероятно не мислите да сменяте четка си за зъби, докато не посетите вашият зъболекар за почистване на зъбите на шест месечният преглед и той не ви изпрати в къщи с една четка подарък. Но шест месеца е твърде дълъг период, за използване на една и съща четка. А тези, които пропускат редовното миене вероятно използват четките си още по-дълго време. Старите четки за зъби с износени и протрити влакна, не почистват ефективно зъбите, отбелязва Др. Кристофър Т. Грифин, D.M.D, F.A.G.D, стоматолог в Южна Каролина и говорител на Академията по обща стоматология. Вие трябва да подменяте вашата четка, или главата на четката (ако ползвате електрическа), на всеки 3 до 4 месеца, казва той. И да я хвърляте, ако сте били болни: Остатъчни бактерии и вируси от заболяване може да са полепнали по влакната на четката, а това е потенциална зараза, добавя Др. Грифин.

2. Внимание с главата на електрическата четка.

Ако искате да използвате четка за зъби, захранвана с батерии, трябва да внимавате в избора на главата. Ново проучване от Университета на Тексас – Health Science Center в Хюстън установява, че при кухите глави, развитието на бактериите е с 3000 пъти повече , отколкото при плътните. За съжаление, повечето производители не уточняват дизайна на главата, така че най-добрият начин да се разбере структурата, е чрез връзката с основата (тялото) на електрическата четка за зъби, казва водещият професор и авторът на изследването Donna Warren Morris. Трябва да има малко място за свързване на двете части, но до главата (влакното) на четка, структурата ще бъде плътна, обяснява тя.

3. Дезинфекцирайте.

Важно е четката за зъби да се дезинфекцира между миенето на зъбите, казва Морис. Вече някои компании производителки на електрически четки за зъби предлагат ултравиолетова система, но вие също така може да накисвате четката си за 20 минути във вода за уста. Това можете да правите и още при самото отваряне на четката си от опаковката. Проучване направено през 2011 в Microscopy Research and Technique е установено, че почти половината от чисто новите четки са опорочени с бактерии. Моля, не поставяйте четката си за зъби в съдомиялната машина или микровълнова фурна! Това ще убие много от микробите, но също така и може да повреди пластмасата и влакната, правейки четката ви по-малко ефективна, казва д-р Грифин.

4. Отървете се от опаковката.

Пластмасовите капачета за пътуване, вероятно ще предпазят четката ви за зъби по-чиста докато сте на път, но ги сваляйте когато сте у дома. Микроорганизмите са по-склонни да се развиват във влажна среда, така че не покривайте и не дръжте в затворен съд влажната четка за зъби. Д-р Грифин съветва: Дръжте си четката в изправено положение в аптечка или друга защитена среда, за която обаче можете да осигурите редовно проветряване.

5. Пазете далече от тоалетната.

Бруталната истината е, че във вашата тоалетна има “зона на пръските”, и всичко в радиус най-вероятно ще се замърсено с фекална материя. След проведено изследване в Харвардското училище за обществено здраве, с натискането на бутона на тоалетната чиния, се изпращат частици пръски с бактерии от тоалетната на около 2 метра. Можете да ограничите риска със затваряне на капака, преди изплакване. Проучване през 2012 във Великобритания установи, че има 12 пъти повече микроби около тоалетните с вертикално оттичане, отколкото тези, с долно оттичане. Вземете предпазни мерки и съхранявате вашите четки за зъби, далеч-далеч от пряк достъп от бактериите във въздуха идващи от тоалетната чиния. Дръжте четката в отделено помещение или затворенa, но проветривa кутия.

Тагове:
Споделяне:

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00