Чувствителни Зъби-Какво трябва да Знаем

Чувствителни зъби

Чувствителни Зъби-Какво трябва да Знаем

Чувствителни Зъби!!! Проблем, с който все повече хора се сблъскват. Причините за зъбна болка могат да се много и най-различни. Статията има за цел да ви обърне внимание, към често срещани фактори водещи до зъбна чувствителност. Важно е всеки пациент да бъде запознат с начините за предпазване от дискомфорта на сензитивните зъби.

Изтъняването на емайла е главният фактор, водещ до неприятен усет от зъбите. Има хора, с генетично по-тънък емайл, докато при други е с нормална дебелина. Определени зони на зъбите, като например зъбната шийка е с по-тънък слой емайл спрямо дъвкателната повърхност.

Защо разглеждаме емайла?

Той е обвивка, осигуряваща здравина и устойчивост на зъбите. Под него се намира дентина, който посредством микроканалчеста система, провежда усета ни за топло, студено и болка до нерва на зъбите. В крайна сметка зъбите реагират с чувствителност.

Функционирането на зъбите води до тяхното изтриване с времето. Неправилното и грубо четкане, изтънява емайла преобладаващо в зъбните шийки. Така тези зони стават чувствителни главно при резки смени топло-студено или от много кисели храни и напитки, газирано. Дентинът не е защитен от емайл, а дразнителят провокира зъбния нерв. Откритият дентин по дъвкателната повърхност, шийка или корена регира с Чувствителност при контакт с дразнители.


Как да се Предпазиме?

 

Чувствителни Зъби и Кисели Храни / Течности:

Прекомерната консумацията на Кисели Храни (Цитруси) и Течности, каквито са например Фрешовете и Газираните напитки, водят до изтъняване на зъбния емайла и появата на чувствителност. Препоръчваме консумацията на Фрешове да е със сламка !!! 

Говорете с вашият зъболекар за техниките на четкане: Прекаленото четкане може да е причина за Отдръпване на венците от зъбите и последващата им Чувствителност. Уверете се, че използвате дозирано количество натиск, правилната техника и четка за зъби.

Избелване на Зъбите може да предизвика Зъбна Чувствителност. Тя обикновенно е преходна, непосредствено след процедурата до няколко дни след нея. По-често се наблюдава чувствителност при зъби с по-тънък емайл и микропукнатини в него.  За това Винаги Преди Избелване на Зъбите се Консултирайте със Зъболекар, за да се предпазите от евентуални Усложнения.

 

Посещавайте редовно зъболекар:

Не е достатъчно да имате отлични навици за оралната си грижа. Трябва редовно да посещавате зъболекар, за почистване, полиране и проверка на вашите зъби. При пациенти с чувствителни зъби се наблюдава увеличаване на зъбната плака в зоните на чувствителност, тъй като те ги заобикалят поради наличието на болка. Профилактичните прегледи имат за цел да обърнат внимание на пациентите за евентуални грешки, които те допускат в личната си Орална Хигиена. 

Обръщайте Внимание на зъбната чувствителност, а при поява не отлагайте Контролните си Стоматологични Прегледи.

Защо не трябва да пренебрегваме тези чувствителни зони? Основната причина, е че ненавременното им третиране, води до повишане на зъбната чувствителност. Не се колебайте и не отлагайте прегледа на зъбите ви, а на време си Запишете Час при Зъболекар.

Пийте достатъчно Вода:

За да имате добро орално здраве, трябва да останете добре хидратирани. Зимните месеци са студени и сухи, което би довело до загуба на течности от организма. Препоръчваме да пиете повече вода! 

Не забравяйте, че рязката смяна от топло към студено и обратно води до стрес в зъбния нерв, което може да е причина за Болка !!!

Използвайте паста за Чувствителни Зъби:

На пазара се предлага голямо разнообразие от пасти за чувствителни зъби. Добра опция за справяне с неприятният усет от зъбите е пастата на Sensodyne. Съставките и спомагат за облекчаване на болката и предпазване на зъбите ви. Ако нямате паста за чувствителни зъби, просто си вземете от най-близката аптека.

За повече информация посетете ни на място в Денталния Кабинет на SofiaDental.

Прегледът е за Наша Сметка  !!!          

София, ул.Цар Ив.Асен2/34

0878 94 19 48

Споделяне:

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00