Зъбен Кариес, Какво Трябва Да Знаем

Зъбобол

Зъбен Кариес, Какво Трябва Да Знаем

Всеки човек е имал поне един Зъбен Кариес през живота си !!!

Зъбен Кариес- Най-разпространеното Стоматологично Заболяване

Повечето пациенти са запознати с термина Зъбен Кариес. Причината, е че почти всеки човек е имал поне веднъж в живота си кариес на млечен или постоянен зъб. Масовият характер на това зъбно състояние, изисква обръщане на особенно Внимание в зъбната профилактиката и лечение на видовете кариес. 

Защо е Важно да прилагаме Кариес Лечение навреме?

Зъбната профилактика и лечение на зъбен кариес, имат огромно позитивно влияние върху Оралното Здраве. Чрез профилактиката с Редовни прегледи, Почистване и Полиране на зъбите, както и с индивидуалната си грижа ние предпазваме зъбите от развитие на Зъбен Кариес. Лекуването на един малък кариес, би ни спестило увреждането на голямо количество зъбна структура. До какво би довело нелекуването му:

 • По-трудно възстановими зъби, с риск от последващо отчупване на поставената пломба.
 • Болка в зъбите, поради възпаление на зъбната пулпа(нерв).
 • Необходимост от лечение на Пулпит. То е трудоемко, скъпо, продължително и крие Рискове. 
 • Загуба на Зъб, поради Неуспешно Кореново Лечение.
 • Загуба на Зъб, вследствие на голямо размекване на зъбите и невъзможност за Възстановяването им.
 • Загуба на Зъб, след Фрактура на разрушени зъби, последствие на Нелекуван Зъбен Кариес.   

Изброените ситуации, показват колко Важно е да лекуваме зъбният кариес навреме, ако не искаме да загубиме зъби си. Повечето хора си казват:" Е какво пък, това е Един Загубен Зъб..". От страни звучи просто, но какво става, когато човек загуби два и повече зъби. 

Проблемите идват заедно с изваждането на първият зъб:

 • Настъпва претоварване на съседните зъби.
 • Отръпват се венците, и се появява чувствителност.
 • Не добро почистване, на зъбите в съседство на извадения.
 • Развитие на нови кариеси.
 • Разклащане на съседните зъби и т.н.  

Така най-общо стой въпроса, с пренебрегване лекуването на зъбен кариес и евентуалните му услужнения. Д-р Арто Асланян, горещо ви препоръчва да обръщате редовно Внимание на вашите зъби, преди настъпване на по-сериозни проблеми.

Зъбен Кариес- Причини

Основна причина за развитие на зъбен кариес е лошата устна хигиена и вида на храната, която консумираме. Главен фактор е Зъбната Плака образуваната от бактериите в устата. Те се хранят със захари(въглехидрати), които приемаме с храната и отделят лепкав и много тънък слой, наречен Зъбна Плака. Бактериите се прикрепят по зъбните повърхности, чрез плаката.

Какво Представлява Зъбният Кариес

Крайният продукт от дейността на оралната микрофлора/бактериите/ са различни киселини. Понижавайки нивото на pH около зъбният емайл, настъпва процес на деминерализацията му. Това е най-общо състояние на извличане на минерална съставка от зъбите, което води до размекване на зъбния емайл и подлежащият му дентин. Следователно, Зъбният Кариес представлява киселинна деминерализация на зъбната структура

Видове Зъбен Кариес

Според локализацията си бива:

 • Кариес по дъвкателните повъхности на зъбите.
 • Кариес, развиващ се между зъбите.
 • Шиечен кариес (областта на емайла около венеца на зъбите).
 • Атипичен кариес, на места които по-рядко се поразяват.

Според дълбочината на развитие:

 • Повърхностен зъбен кариес
 • Междинен зъбен кариес 
 • Дълбок кариес

Според скоростта на развитие:

 • Агресивен, с бързо развитие. Предимно в млада възраст.
 • Хроничен, с по-бавно развитие.

 

Кариес Лечение

Лекуването на зъбен кариес се извършва, чрез класическа техника на неговото премахване с помощта на специален набор от стоматологични борчета. Целта на лечението е отстраняване на размекнатата зъбна структура и достигане до здрава повърхност на зъба. Обикновенно това е дентин, който се разполага под видимият емайл. След почистването на зъбният кариес, получената кухина или зъбен кавитет се запълва с различни стоматологични материали, според конкретният случай. Най-използани са стоматологичните фотополимерни материали и гласйономерните цименти.

Крайната цел е възстановяване на формата, цвета и функцията на съответните зъби. Важно е и създаването на правилни междузъбни контакти, които предотвратяват навлизане на храна между зъбите и последващо развитие на кариес или възпаление на венците.

Кариес Симптоми

Началният зъбен кариес се характеризира с безсимптомно развитие, особенно когато е засегнат само емайла на зъбите. С напредване на процеса към зъбния нерв се появява слаба болезненост, особенно при хранене, когато се прилага натиск. Освен това храната притиска венеца, когато процеса се развива между два зъба.Характеристика на болката:

 • Слаба, тъпа болка при хранене. Бързо отшумява след преустановяване на храненето.
 • Болка от студени храни и напитки. Бързо отшумява след премахване на дразнителя.
 • Зъбна болка от концентрирани разтвори- Захар, Кисели разтвори.
 • Обикновенно болката при зъбен кариес трае няколко секунди и е провокирана от дразнител.

При дълбок кариес болката може да е по-силно изразена и продължителна, когато процеса се развива агресивно. При хроничен зъбен кариес няма разлика от по-горе описани симптоми. Не рядко, развитието на зъбен кариес е безсимптомно, със скрита локализация между два зъба. Това затруднява откриването на кариозните процеси и налага допълнително Рентгенографско изследване. На зъбната снимка, процесът се визуализира, като по-тъмна сянка. Това помощно изследване е важно, когато нямаме пълна яснота относно развитието на зъбен кариес. 

 

Зъбният кариес е абсолютно предотвратимо състояние

За целта пациентите се мотивират да посещават стоматолога си поне два пъти годишно, за оценка на зъбният статус и профилактично почистване и полиране на зъбите. При съмнения за развитие на кариес се назначават рентгенови снимки, за оценка на зъбните структури.

Когато стоматологичните прегледи са редовни и има контрол на зъбната плаката, рисковете за развитие на кариес и неговите усложнения са в пъти по-малки. Нередовните прегледи, поставят усмивката на пациентите ни под риск.

Безсимптомно развиващият се кариес, често се съпровожда с отчупване на голяма част от зъбите. Когато процесът е свързан и с възпаление на зъбният нерв, тогава възниква необходимост от лекуване на зъбните корени. Това лечение се предшества от болка, която кара  пациентите да потърсят помощ от зъболекар. 

Не са за подценяване големите рискове, криещи се в едно кореновото лечение, неудобството от продължителното стоене с отворена уста и значително по-високата цена спрямо тази на кариеса.

Съвет от Д-р Арто Асланян

За да не изпаднете в затруднена ситуация, поради нередовните грижи на вашите зъбите, Екипът ни горещо ви препоръчва Стриктна Орална Хигиена и Профилактични Стоматологични Прегледи.

Когато смятате, че имате Зъбен Кариес е важно да се свържете със Стоматолог за консултация или лечение. Това, което вече знаете, е че нелекуването на това често срещано стоматологично заболяване, може да доведе до редица сериозни проблеми. Нелекуваният зъбен кариес, представлява не просто минимален дискомфорт за пациентите, които изпитват чувствителност към сладко и кисело. Наблюдава се и болка от любимите студени напитки.

За това горещо препоръчваме да обръщате нужното Внимание на Зъбите си !!!

 

 

Споделяне:

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00