Избелване на зъбите

Избелване на зъбите

 • Професионално (Кабинетно)
 • Домашно
 • На ендодонтски лекувани зъби

Избелване на зъбите представлява неинвазивна козметична процедура, с която се цели постигането на по-белият цвят на зъбите с помощта на химични агенти. Причината за необходимост от подобна манипулация, е че цвета на зъбите се повлиява от различни пигменти съдържащи се в консумираните храни и напитки. Зъбите потъмняват с времето в различна степен в зависимост от хранителните навиците на хората. Тютюнопушенето е водещ фактор, допринасящ за появата на зъбни петна и промяна цвета на зъбите. Желанието да имаме бели, като перли зъби, ни води за съвет при стоматолога.

Преди манипулацията, която отнема около 30мин. до 1 час, е задължително да се направи Преглед на пациента и Оценка на съзъбието. Коментират се възможните Показанията и Противопоказания за процедура по Избелване на зъбите, както и необходимостта от т.нар. Бяла Диета.

Противопоказания:
 • Деца до 16 години.
 • Непосредствено след Ортодонтско лечение.
 • Несанирано съзъбие - кариес и дефекти по третираните зъби.
 • Зъби с по-слаба структура на емайла- тънък емайл.
 • Чувствителни зъби и такива с множество микропукнатини.
 • Зъби с деформации засягащи структурата на емайла на зъбите.
 • Бременност и Кърмене.
 • По-малко от 1г. от предишно Избелване.

Задължително е в отделно посещение да се почисти зъбен камък на пациента и да се полира съзъбието. Едва след това може да се подходи към процедура по избелване на зъбите. То може да се извърши в Кабинета(Професионално) или в Домашни условия. При двата случая е задължителна консултацията със стоматолог. 

Кабинетното избелване се осъществява в 1 до 2 процедури, според постигнатият ефект и нуждите на пациента. Процедурата протича в рамките на 35' до 45' минути. Първо зъбите се полират и изплакват. След това се нанася фотополимеризиращ изолатор предпазващ венците от окислителното действие на избелващите агенти. Накрая се нанася активираният според указанията на производителя изпелващ препарат. Той престоява върху зъбите различно според фирмените предписания средно 45'.

Въпреки огромното разнообразие от продукти на пазара, нашият опит показва, че оптимален ефект се постига с избелващите продукти на американската компания Opalescence.

Домашното избелване се извършва след предварителен преглед на пациента. Може да се изпълни по два начина. Първият(класически и препоръчван от нас) е след снемане на отпечатък от зъбите на пациента, по който в зъботехническа лаборатория се изработват индивидуални шини за избелване. Те се предават на пациента от стоматолога, заедно с избелващият агент и указания за употреба и съхранение. 

На пазара има и най-разнообразни ленти и универсални шини за избелване, но не всички са с доказана ефективност и безвредност за пациента. Препоръчваме задължителна консултация със зъболекар преди употребата им. 

След избелване на зъбите, те имат известна чувствителност, която варира при всеки човек, според дебелината на зъбния емайл. Препоръчваме да не се консумират много студени или горещи храни и напитки непосредствено след процедурата по избелване. Чувствителността е преходна, като се използва и реминерализиращ гел непосредствено след избелването, а е възможно и в рамките на следващите няколко дни.  

Важно е да се знае, че зъбите променят цвета си след въздействие с избелващи агенти, докато фотополимерните, керамичните и метало-керамични възстановявания запазват съответния си цвят. Характерно след избелването е, че зъбите стабилизират постигнатият цвят в рамките на около седмица до десетина дни. Поради този факт е задължително определянето цвета на новите възстановявания на зъбите във видимата област да се прави след този период на стабилизация.

Препоръчва се по време и след избелване на зъбите да се избягват или напълно да се ограничи консумацията на силно оцветяващи храни и напитки, като: ягоди, боровинки, червено цвекло, лютеница, кафе, чай, червено вино, кока-кола, фрешове (със сламка) и др.

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00