Зъбни Мостове

Зъбни Мостове

Показание за изработване на Зъбни Мостове има при наличие на липсващи зъби. С тяхна помощ се рехабилитира нарушената форма, функция и естетика в съответната зона на зъбната дъга. Начинът, по който се изработват мостовете не се отличава от този прилаган за зъбни коронки. Основна разлика, е че се касае за зони с един, два или повече липсващи зъби, докато коронките възстановяват самостоятелен зъб. 

Предимства:

  • Големи възможности за възстановяване със Зъбни Мостовете на дистално ограничените дефети, т.е. когато има участък ограничен от двете страни със зъби. В зоната на възстановяване има 1-2 или повече липсващи зъби, а тези които го ограничават от двете страни ще бъдат носещи конструкцията. Поради тази причина, зъбният мост трябва да бъде внимателно планиран, с оглед неговата бъдеща здравина и издържливост.
  • Рехабилитиране на големи дефекти със Зъбни Мостове е първи и Основен Избор на Стоматолога.
  • Важно Предимство на Зъбни Мостове спрямо Протезите, е че те са Неподвижни и Пациентите Свикват Много По-Лесно с тях.
  • Със Зъбни Мостове се Постига Висока Естетика и Говорната функция не е Затруднена.
  • С помощта на Зъбни Мостове, се Стабилизират подвижните Пародонтозни Зъби. Така се удължава техният престой в устата.

Недостатъци:

  • Основен проблем би могъл да бъде по-изразеният (хиперконтуриран) моделаж на моста в зъботехническата лаборатория. Това би довело, до притискане и травмиране на венеца обхващащ зъбите. Затрудненото почистване на междузъбните пространства е друг недостатък на подобен мост. Това би довело до евентуален неуспех в лечението, при пациенти с много лоша и неконтролирана зъбна хигиена. За да се избегнат подобни усложнения, се препоръчва изработването на самостоятелни(единични) коронки в предния (Фронтален участък) и на мостове в задните (дистални) участъци. Така се постига повишена естетика в предният (фронтален) участък и се осигуряват отлични възможности за почистване с конци.
Мост

Композитни Зъбни Мостове C+B

В определени ситуации би могло да се помогне на пациента с направата на композитен мост от стоматолога, в едно посещение. Мостът се изработва с помощта на специални Кевларени Влакна с висока здравина и Фотополимер.

Обикновенно се касае за временни или постоянни конструкции, с предварителната уговорка, че те не притежават достатъчна здравина и дълготрайност, сравнени с металокерамични мостове например. Най-честото им приложение, е като временни конструкции и в Спешни ситуации. 

Композитният мост би бил надежден при единични липсващи зъби, като с него се подобрява дъвкателната функция и естетиката на пациента. Този вид зъбен мост може да бъде първи избор в ситуации, като неотложни пътувания на пациента. Например, когато няма време за изработване на постоянна конструкция или нежелание на пациента за изпиляване на съседни здрави, ограничаващи дефекта зъби.

Зъбен мост

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00