Зъбен камък и Полиране на зъбите.

 Зъбен Камък-Какво всъщност представлява?

Зъбният камък е втвърдена зъбна плака по зъбните повърхности и подвенечното пространство.

Образуването на зъбен камък, се дължи на отлагане в зъбната плака на калциеви соли (карбонати,фосфати) съдържащи се в слюнката и гингивалната течност. В състава на калкулуса влизат още остатъци от храна, мъртви епителни клетки, бактерии и техните пигменти. Те служат, като ядро за структурирането на зъбен камък.

Причини за развитие на Твърдите Зъбни Отлагания.

Основен фактор за образуването на Зъбен Камък е лошата хигиена на пациентите. Натрупаната по зъбните повърности зъбна плака се минерализира под действието на Калциевите соли. При някои хора концентрацията на Калций в слюнката и телесните течности е завишена и те са предразположени към образуването на по-големи количества зъбен камък.

Други Причини за Развитие на Зъбен Камък.

 1. Гъстота на слюнката(вискозитет)- колкото по-гъста е тя, количеството камък по зъбите се увеличава.
 2. Количество и състав на слюнката- то се определя от функцията големите три двойки слюнчени жлези(паротидна,подчелюстна,подезична) и на множеството малки жлези по устните, бузите и езика. Количеството на слюнка може да намалее при някои заболявания( Сьогрен, Алцхаймер), Лъчелечение, Запушване на Слюнчените канали, Увреждане на самата структура на жлезите и тяхната Инервация, Прием на лекарства. Намалената продукция на слюнка води до натрупване на по-голямо количество зъбен камък.
 3. Дишане с отворена уста. Отворена захапка.
 4. Недостатъчен прием на течности.
 5. Лоша Хигиена.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

  Къде се развива Най-Много Зъбен Камък?    

Местата, където се натрупва най-много са вътрешните повърхности на долните резци и по външната повърхност на горните кътници. Това са  зоните, където се отварят каналите на големите двойки слюнчени жлези и изливат слюнката върху зъбите. Това определя и ролята на слюнката в натрупването на Зъбен Камък по Зъбите. Той може да се отлага и по всички останали зъбни повърхности.

Бива два вида:

 1. Надвенечен- той е разположен по видимите зъбни повърхности. Има светло-жълтеникав до сивокафяв цвят, който се определя от това, да ли пациента е пушач, консумира ли кафе и чай. Колкото по-дълго време престоява, зъбният камък става повече и потъмнява.  
 2. Подвенечен- намира се плътно прикрепен към зъбните корени. Има по-тъмно кафеникав цвят, дължащ се на пигменти от бактериите и храната. Той се открива трудно, особенно когато венците са подути и кървят. Това налага назначаване на втора процедура за почистване на зъбен камък, когато смятаме, че има останало количество. Отличителен белег за този вид твърдо отлагане по зъбите е потъмняване на венците във видимите области, които при нормални условия трябва да се бледорозови.

Грапавата повърхност на минерализираната зъбна плака е причина за задържане на милиони бактерии, които са причина за възпаление на венците и тяхното подуване и кървене. Препоръчваме редовно премахване на зъбен камък!!! 

 

Какви вреди носи Зъбният Камък?

Поради грапавата и порьозна структура на зъбният камък, той осигурява добра задръжка на плака към зъбната коронка и кореновите повърхности. Това води до възпаление, подуване и кървене на венците, състояние известно като Гингивит. Натрупването на камък по зъбите, е причина за отдръпването на венците от кореновите повърхности и появата на зъбна чувствителност. Ако дълги години не обръщаме ВНИМАНИЕ и не чистим зъбният си камък, настъпва загуба на кост и появата на т.нар. Тъмни Прозорчета между зъбите. Започва развитие на пародонтоза, която с напредването си разклаща зъбите и е причина за преждевременната загуба на зъби.

Можем ли сами да премахнем Зъбният си Камък?

Твърдостта на зъбният камък се различава от меки отлагания да много твърди такива. В домашни условия бихме могли единственно да отчупим някое по-голямо парченце камък. В никакъв случай не бихме могли да се справим с цялостното му премахване, поради липсата на видимост, трудно достъпната му локализация и отсъствие на средство за почистване. У дома препоръчваме употребата на конци за междузъбни пространства. С тях значително се намалява количеството на зъбния камък. 

Как се извършва Почистването на Зъбен Камък?

Премахването на Зъбен Камък става по два начина:                       

 • Професионално премахване на Зъбен Камък с Ултразвук- извършва се с помощта на Ултразвуков Скалер, който чрез вибрациите си осигурява раздробяване на парченцата камък, плътно прикрепени към зъбите. Предимство на този метод е и доброто заглаждане на зъбните повърхности, което има пряко отношение към бъдещото отлагане на зъбен камък.

 • Механично премахване на Зъбен Камък- то става с помощта на специални ръчни скалери и пили. Налага се при открит кюретаж на кореновите повърхности. При пациенти на които е поставен БАЙПАС на сърцето, това е единствен метод за почистване. Причината, е че трептенията на УЗ, могат да смутят дейността на Байпаса.

Колко Често Трябва да Почиствам Зъбен Камък?

Отговорът е индивидуален, като касае личната хигиена и грижа на пациентите, както и от индивидуалните особенности и възрастта. 

 • Лошата хигиена би давела до натрупване на по-големи количества камък по зъбите.
 • С напредване на възрастта, функцията на слюнчените жлези отслабва, отделя се по-малко слюнка и се натрупва повече зъбен камък.
 • Прогресирането на пародонтозата, е причина за загубата на кост и отдръпване на венците от зъбите. Венечните джобчета стават по-дълбоки и в тях остава повече плака, която се минерализира до зъбен камък.
 • Има пациенти, които образуват камък за 2 седмици, други за 6 месеца, трети за 1 година. 

Ние препоръчваме контролни прегледи на 6 месеца/2 пъти в годината. Така се постига оптимална профилактика и контрол на зъбната плака, развитието на зъбен кариес и зъбен камък. Редовните посещения при зъболекар, осигуряват превенцията на стоматологичните заболявания и техните усложнения, като например пулпит или вадене на зъб. 

Ползи от Редовното Почистване на Зъбен Камък

Dental Scaling

 • Тази процедура ни позволява да поддържаме здрави венци.
 • Премахваме огнище на инфекция в устната кухина и осигуряваме цялостно здраве на организма.
 • Постига се чистота на зъбните повърхности и Свеж дъх.
 • Забавяме развитието на пародонтозата и предотвратяваме ранното разклащане на зъбите.
 • Премахваме пигментацията по зъбите и ги поддържаме бели.

Грапавата повърхност на зъбния камък спомага развитието на бактерии, чиито крайни продукти водят до развитие на зъбен кариес. Микроорганизмите са причина за лош дъх в устата и за неестетични пигментации по зъбните повърхности. Натрупването на зъбна плака и камък водят до възпаление и подуване на венците, които се визуализират с променен цвят от бледо-розов(здрави) до тъмно червен(възпалени). За възпалените венци е характерно, че кървят спонтанно дори и при лек натиск с четка за зъби или по време на хранене, състояние известно, като гингивит.

Защо е Важно да Полираме Зъбите?

Полирането на зъбите създава гладки повърхности

След почистване на минерализираната плака по зъбите с Ултразвук, те не са достатъчно гладки. Грапавите повърхности имат по-голяма площ и по тях се задържа повече плака. За да се намали количестото на налепи по зъбите, те се полират.

 • Полирането може да се извърши с четка и паста, посредством стоматологичен наконечник.
 • Полиране с Air-Flow- накрайник, който разпръсква сода за полиране под налягане. 

За да имате здрави и чисти зъби ви съветваме да не пренебрегвате устната си хигиена и редовно да премахвате Зъбен Камък

8 нюанса по-бяла усмивка

Минимално раздразнение

Само с едно посещение

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00