Чувствителни Зъби-Какво да Знаем

Чувствителни зъби

Чувствителни Зъби-Какво да Знаем

Чувствителни Зъби!!! Проблем, който много от вас са имали. Причините за зъбна болка могат да се много и най-различни. Статията има за цел да ви обърне внимание към често срещани фактори водещи до зъбна чувствителност. Важно е всеки пациент да бъде запознат с начините за предпазване от дискомфорта на сензитивните зъби.

Изтъняването на емайла е главният фактор, водещ до неприятният усет от зъбите. Има хора, с генетично по-тънък емайл, докато при други е с нормална дебелина. Определени зони на зъбите, като например зъбната шийка е с по-тънък слой емайл спрямо дъвкателната повърхност.

Защо разглеждаме емайла. Той е обвивка, осигуряваща здравина и устойчивост на зъбите. Под него се намира дентина, който посредством микроканалчеста система, провежда усета ни за топло, студено и болка до нерва на зъбите. В крайна сметка ние реагираме с чувствителност.

Функционирането на зъбите води до тяхното изтриване с времето. Неправилното и грубо четкане, изтънява емайла преобладаващо в зъбните шийки. Така тези зони стават чувствителни главно при резки смени топло-студено или от много кисели храни и напитки, газирано. Дентинът не е защитен от емайл, а дразнителят провокира зъбния нерв. Откритият дентин по дъвкателната повърхност, шийка или корена регира с Чувствителност при контакт с дразнители.


Как да се предпазим:

 

Чувствителни Зъби и Кисели Храни /Течности:

Консумиране на Кисели Храни(Цитруси), заедно с течности като Фрешове и Газирано водят до изтъняване на емайла и зъбна чувствителност. Препоръчваме консумацията на Фрешове със сламка !!! 

Говорете с вашия зъболекар за техниките на четкане: Прекаленото четкане може да причини Отдръпване на венците и Чувствителност. Уверете се, че използвате дозирано количество натиск, правилната техника и четка за зъби.

Избелване на Зъбите може да предизвика Зъбна Чувствителност. Тя е преходна непосредствено след процедурата до няколко дни. По-често се наблюдава при хора с тънък емайл и микропукнатини в него.  За това Преди Избелване се Консултирайте със Зъболекар, за предпазване от Усложнения.

 

Посещавайте зъболекаря си редовно:

Не е достатъчно да имате отлични навици за оралната си грижа. Трябва редовно да посещавате зъболекар, за почистване, полиране и проверка на вашите зъби. При пациенти с чувствителни зъби се наблюдава увеличаване на зъбната плака в зоните на чувствителност, тъй като те ги заобикалят поради наличието на болка. 

Обръщайте Внимание на зъбния усет и при поява, недейте да отлагате Контролен Преглед при стоматолога. Тези зони стават още по-сетивни с времето.

Пийте вода:

За да имате добро орално здраве, трябва да останете добре хидратирани. Зимните месеци са студени и сухи, което би довело до загуба на течности от организма. Препоръчваме да пиете повече вода! 

Незабравяйте, че рязката смяна от топло на студено и обратно води до стрес в зъбния нерв, и също може да доведе до Болка !!!

Използвайте паста за чувствителни зъби:

На пазара вече има голямо разнообразие от пасти за чувствителни зъби. Добра опция е Sensodyne. Съставките на тази паста за зъби спомагат за облекчаване на болката и предпазване на зъбите ви. Ако нямате паста за чувствителни зъби, просто си вземете от най-близката аптека.

За повече информация ни посетете на място в Офиса на SofiaDental

Прегледът е за Наша Сметка  !!!          

София, ул.Цар Ив.Асен2/34

0878 94 19 48

Споделяне:

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00