Зъбни Протези

Зъбни Протези

 • Частични протези
 • Цели протези
 • Моделно лети протези

Зъбни протези са тези конструкции, които се изработват лабораторно от зъботехник, по предварително взет отпечатък от обеззъбените зъбни челюсти на пациента. Изработването на зъбни протези е важно при загубата на голям брой зъби. Тези средства се прилагат при Частична или Пълна липса на зъби, което определя и двете основни групи Снемаеми Протези. Те представляват основно средство на избор за възстановяване на дефекти, когато употребата на зъбни мостове е невъзможна.

С помощта на зъбните протези се рехабилитират участъците на зъбните челюсти с липсващи зъби, което помага на пациентите да възстановят нарушената си дъвкателна функция, говор, естетика и самочувствие. Защо това е така?

Освен, че подобряват функцията при дъвчене на пациентите, която е важна за цялостното здраве на организма, зъбните протези са фактор определящ формата на лицето. Загубата на зъби води до изменение на меките тъкани на лицето и атрофия на зъбните челюсти. С времето и загубата на голям брой зъби, облика на пациента се променя до т.нар. Старческо Лице. Характеризира се с хлътване на бузите, свиване и поява на гънки по устните, спадане върха на носа надолу. Всички тези изменения са породени от липсата на зъби и загубената дъвкателна функция. Нарушава се и мимиката на пациентите, които спират да се усмихват, прикривайки своят недостатък. Това води до сбръчкване и състаряване лицето на пациента, независимо реалната му възраст.

Поради изброените фактори зъбните протези представляват едно незаменимо средство за възстановяване на дъвкателната функция на пациентите, както и на целият им облик.   

 • Наричат се снемаеми, тъй като могат да се изваждат и поставят върху обеззъбените челюстни участъци в устата на пациента.
 • Изработени са изцяло от пластмаса или от пластмаса и метално скеле/моделно лети/, към която основа са захванати пластмасови или керамични зъби, възстановявайки липсващите.
Зъбни протези

Посещения:
 1. Преглед и Снемане на отпечатък от протезното поле. При необходимост се взема втори отпечатък в друго посещение, по индивидуално изработена лъжица за по-голяма точност.
  – Лабораторен етап

 2. Определяне височина на захапката.
  – Лабораторен етап

 3. Проба с наредени зъби.
  – Лабораторен етап

 4. Предаване протезата на пациента, след предварително извършени корекции спрямо по дълги ръбове на протезата, както и следене в артикулацията/взаимоотношенията/ между нея и останалите зъби.
  – Инструкции за ползване на протезата

 5. Контролен преглед на пациента за споделяне на първите си впечатления и оглеждане за евентуални рани.
  – При необходимост се назначават още толкова посещения необходими за свободното свикване и използване на протезите

Зъбни протези

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00