Зъбни Коронки

Зъбни Коронки

– Какво представляват Зъбните Коронки?

Наличието на големи зъбни дефекти налага отстраняване на голяма част от размекнатата зъбна структура и тогава възстановяването на зъбите със Зъбни Коронки е най-надеждно. Предлагат се голямо разнообразие от зъбни коронки според материала и тяхното предназначение. След  възстановяването на зъбите с фотополимер или друг пластичен материал, зъбите се изпиляват до умален размер на здравите зъби. Посредством отпечатъчен материал се снема нужният за изработването на зъбната коронка отпечатък, който се предава на зъботехник. Изработената зъбна коронка се оглежда от зъболекаря и след неговото удобрение се проверява как тя ляга с вътрешната си повърхност върху умаленото зъбче(зъбно пънче). Когато коронката е точно поставена се предприема окончателно и фиксиране към зъба на пациента с цимент. Целта на зъбните коронки е да възстановят зъбната форма, функция и цвят, осигурявайки надеждна здравина на зъбите- Спрямо тази на отслабени зъби с големи възстановявания с риск от счупване.

– Кога се налага изработване на Зъбни Коронки?

Показания за изработването на зъбни коронки има в следните случаи:

  1. Силно разрушени зъби при които обикновенната пломба не би осигурила необходимата здравина на зъба.
  2. След кореново лечение на зъбите - в този случай, зъбите стават по-крехки и лесно се фрактурират с течение на времето. С помощта на зъбните коронки се удължава живота на зъбите. В противен случай тяхното счупване, може да доведе до невъзможно възстановяване на зъбите и последващото им изваждане.
  3. Преоцветяване и неправилна форма на зъбите, с цел подобряване на естетиката на пациента.
  4. Подмяна на стари и неестеични коронки, който създават проблеми, като например задържане на храна, оцветяване и отдръпване на венците.
  5. Понижаване на височината на зъбната захапка при силно изтрити (абразирали) зъби.
Анатомия на зъба
– В какво се състои самото лечение?
  1. Подготовка на зъба, чрез премахване на кариозните дефекти и възстановяване на липсващите части на зъбите с фотополимер или друг материал. Следва изпиляване на зъбите с подходящи борчета до строго определена форма.
  2. Взема се отпечатък от протезното поле, по който в зъботехническа лаборатория ще бъдат изработени модели, а по тях и крайната зъбна конструкция.
  3. Изработване на временна пластмасова коронка, с цел функция преди окончателното изработване на коронката, предпазване на изпилените зъби от миграция (преместване), отчупване, термично дразнене при живите зъби, както и за осигуряване на естетиката и говорната функция на пациента.
  4. След лабораторното изработване, окончателната коронка се циментира, след предварително ажустиране (т.е., проверка на отношението и спрямо подготвената зъбна повърхност и срещуположните зъби).
– От какъв материал са изработени зъбните коронки?

Те най-общо могат да се разделят на Естетични и Неестетични.

Към първите спадат Металокерамичните, Изцяло Керамични и    Циркониевите коронки.

Към вторите коронки спадат Изцяло Металните, Златни и Бленд-коронки (метал и пластмаса), както и Временните пластмасови коронки.

– За самата процедура?

При живи зъби изпиляването се извършва под упойка, с цел увеличаване комфорта на пациента. При работа с добро охлаждане, за предпазване от загряване на зъбите, както и липса на усложнения (напр. засягане на зъбната пулпа), не се очаква постоперативна болезненост. За целта се изработват и временни коронки от акрилова пластмаса. С тази конструкция пациента престоява до етапа преди окончателното циментиране на готовите коронки.

– Роля на зъботехника?

Степента на квалификация на зъботехника е от изключителна важност за изработване на прецизна конструкция съответстваща на взетия от стоматолога отпечатък.

– Други?

Здравината на коронките се определя от материала, от който са изработени, а той от своя страна определя в коя зона от зъбната редица са приложими съответните конструкции.

Средният функционален период на коронките е от порядъка на 7-10г.

Наблюдавани са случаи, при които конструкции са престоявали и 2-3 пъти по-дълго време. Не трябва да се забравя, че са изработени от материали, които търпят механично натоварване и не са с неизчерпаеми възможности. За целта е необходимо при профилактичните прегледи да се проследява лечението във времето. За повече информация може да си запишете час за преглед.

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00