Щифтово възстановяване

Щифтово Възстановяване на Зъби

Щифтово възстановяване на зъбите се прилага върху силно разрушени зъбни коронки, след провеждане на кореново лечение. Посредством поставянето на специални щифтове в предварително калибрираните коренови канали, се цели подсилване на зъбите. Щифтовото изграждане     се налага от съображения за предпазване на зъбната коронка от непоправимо счупване, което може да е причина за изваждането на зъби.

Какво Представляват Зъбните Щифтове?

Зъбните щифтове са приспособления, пригодени да задържат бъдещото изграждане на силно разрушените зъби. От една страна, те се фиксират към лумена на кореновите канали. Тук те се делят на два вида:

  • Завинтващи се- имат резба, която навлиза в зъбните канали.
  • Циментиращи се- те нямат резба, т.е. лягат пасивно в канала на зъбите.

Тази част на зъбните щифтове, която остава извън канала, се нарича Глава. Обикновенно е пригодена с ретенционна форма. Тя цели подобряване на задръжката на материала, с който ще се възстановява разрушения зъб. Според вида на материала, щифтовете се делят:

  • Метални
  • Фибро-Щифтове
  • Кевларени

Бихме могли да разделим армиращите зъбни щифтове и на още два основни вида:

  • Фабрични- с предварителни размери.
  • Индивидуални- изработени в зъботехническа лаборатория, по отпечатък от зъба, т.нар. Пинлей.

Това, към кой вид щифт ще се насочим е строго индивидуално, според вида на възстановявания зъб и големината на дефекта. 

Щифтово Възстановяване- Цел?

Основният стремеж при използване на техниката за изграждане на силно разрушени зъби с щифт е удължаване срока на ползване на поразените зъби. Така ние ги армираме и позволяваме да поемат голямото дъвкателно натоварване.

На Кои Зъби прилагаме Щифтово Изграждане?

Обикновенно се касае за зъби, при които е загубена 1/2  до 3/4 от зъбната коронка и е проведено кореново лечение. В случаите, когато зъбната коронка липсва изцяло, тогава използването на зъбни щифтове няма алтернатива. Тези зъбни корени биха могли да се възстановят едва тогава, когато ендодонтското лечение на зъбните канали не е компрометирано. Когато не е възможно провеждането на кореново лечение, се налага зъбните корени да бъдат извадени.

Какво Трябва да знаем за Умъртвените Зъби?  

Поради премахване на изхранващият зъба съдово-нервен сноп(зъбен нерв), при силно разрушените умъртвени зъби се препоръчва изработване на Зъбни Коронки (Металокерамика, Цирконий). Мъртвите зъби са по-крехки и с ниска еластичност, което е причина за чести фрактури,  които нерядко завършват със засягане на  зъбните корени и последващото им изваждане!!! За това зъбите с големи щифтови възстановявания се препоръчва да бъдат облечени в Зъбни Коронки.

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00