Силанизация на постоянни детски зъби

Силанизация на постоянни детски зъби

Какво представлява Силанизацията

Силанизацията е метод за предпазване на новопробилите постоянни детски зъби от развитие на кариес.

Това е профилактичен метод, който не изисква инвазивно обработване на зъбната повърхност. Прилага се при деца между 6 и 12г. възраст, което съответства на периода на пробив на постоянните детски зъби. Състои се в полирне на дъвкателните повърхности на зъбите с четка и паста. Следва подсушаване на детските зъби и нанасяне на деминерализираща киселина, с която се осигурява задръжката на силанта. Той предсравлява течен глас-йономерен цимент. Преди да се нанесе по централната бразда на зъбите, те отново се подсушават. Накрая се проверява захапката на детето с помощта на артикулационна хартия и излишека се отнема.

Защо Силантите са толкова Важни?

Причината да обръщаме особено внимание на дъвкателните повърхности на детските зъби, е че именно там най-напред се развива зъбен кариес. Непосредственно след пробива на постоянните зъби, степента на минерализация не е Оптимална. Едва след 4-5 години след пробива зъбите достигат окончателното си втвърдяване(минерализация). Това става благодарение на минералите в кръвообръщението, посредством зъбният нерв и слюнката, която постоянно облива зъбните коронки. В процеса на минерализация на зъбите участват храната и течностите.

Защо трябва да се обръща Внимание на Дъвкателните повърхности?

В ранна детска възраст характерно за новопробилите зъби, е че релефа (вдаденостите) на дъвкателните повърхности са доста изразени и дълбоки. Там се задържа храна и се развива зъбен кариес. Поради не добре изградените навици на децата да четкат зъбите и прекомерната консумация на въглехидратна храна Риска от Кариес е голям. За това с помощта на силантите се защитават, именно тези рискови зони на зъбите от развитието на зъбен кариес.

Защо е Важно да предпазим Детските Зъби?

  • Ниската степен на минерализация на детските зъби е причина за тяхното по-лесно поразяване от зъбен кариес.
  • Кариесът при деца се развива много по бързо и обикновенно се стига да развитие на Пулпит и умъртвяване на зъбния нерв.
  • Причина за бързото развитие на кариеса, е по-малката дебелина на зъбните емайл и дентин, тъй като непосредствено след пробива не са развити изцяло.
  • Умъртвяването на детските зъби е причина за усложнения и честа загуба на зъби.
  • Гъстата слюнка и Въглехидратната храна също са фактори спомагащи развитието на зъбен кариес- Препоръчваме редовна консумация на Вода, особенно след хранене с пюрета и сокчета. 

Силантите дават отлични възможности за предпазване на зъбите от кариес и неговите усложнения.

Тагове:
Споделяне:

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00