Зъбни Протези

Зъбни Протези

 • Частични протези
 • Цели протези
 • Моделно лети протези

Какво Представляват Зъбните Протези?

Зъбни протези са конструкции, които се изработват лабораторно от зъботехник, по предварително взет отпечатък от обеззъбените зъбни челюсти на пациента. Изработването на зъбни протези е важно при загубата на голям брой зъби. Тези средства се прилагат при Частична или Пълна липса на зъби, което определя и двете основни групи Снемаеми Протези. Те представляват основно средство на избор за възстановяване на дефекти, когато употребата на зъбни мостове е невъзможна.

От Какъв материал се Изработват Протезите?

Зъбните протези са изработват от пластмаса. Към нея се прикрепват пластмасови или керамични зъби. Освен зъби към зъбните протези се поставят различни метални приспособления, като:

 • куки, които осигуряват задръжка на частичните протези
 • армиращи елементи, за по-голяма здравина
 • метално скеле, при моделно-летите протези

С помощта на зъбните протези се рехабилитират участъци на зъбните челюсти с липсващи зъби. Така се помага на пациентите да възстановят нарушената си дъвкателна функция, говор, естетика и самочувствие. Защо това е така?

Освен, че подобряват функцията при дъвчене на пациентите, която е важна за цялостното здраве на организма, зъбните протези са фактор определящ формата на лицето. Загубата на зъби води до изменение на меките тъкани на лицето и атрофия на зъбните челюсти. С времето и загубата на голям брой зъби, облика на пациента се променя до т.нар. Старческо Лице. Характеризира се с хлътване на бузите, свиване и поява на гънки по устните, спадане върха на носа надолу. Всички тези изменения са породени от липсата на зъби и загубената дъвкателна функция. Нарушава се и мимиката на пациентите, които спират да се усмихват, прикривайки своят недостатък. Това води до сбръчкване и състаряване лицето на пациента, независимо реалната му възраст.

Поради изброените фактори зъбните протези представляват едно незаменимо средство за възстановяване на дъвкателната функция на пациентите, както и на целият им облик.   

 • Наричат се снемаеми, тъй като могат да се изваждат и поставят върху обеззъбените челюстни участъци в устата на пациента.
 • Изработени са изцяло от пластмаса или от пластмаса и метално скеле/моделно лети/, към която основа са захванати пластмасови или керамични зъби, възстановявайки липсващите.
Зъбни протези

Посещения:
 1. Преглед и Снемане на отпечатък от протезното поле. При необходимост се взема втори отпечатък в друго посещение, по индивидуално изработена лъжица за по-голяма точност.

  – Лабораторен етап

 2. Определяне височина на захапката.

  – Лабораторен етап

 3. Проба с наредени зъби.

  – Лабораторен етап

 4. Предаване протезата на пациента, след предварително извършени корекции спрямо по дълги ръбове на протезата, както и следене в артикулацията/взаимоотношенията/ между нея и останалите зъби.

  – Инструкции за ползване на протезата

 5. Контролен преглед на пациента за споделяне на първите си впечатления и оглеждане за евентуални рани.

  – При необходимост се назначават още толкова посещения необходими за свободното свикване и използване на протезите

Зъбни протези

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00