Смяна на стари Амалгамени възстановявания

Премахване на стари Амалгамени обтурации

То се налага по следните съображения:

  • С времето, поради наличие на процепи между пломбата и зъба, се задържат плака и храна, водещи до развитие на кариес. За това при контролните прегледи пациентите се мотивират да подменят подобни стари възстановявания, поради риск от счупване на по-голяма част от зъба.
  • Естетика. Все повече пациенти сами търсят подмяната на сивите (амалгамени) възстановявания с по-добре изглеждащите Фотополимерни. Така зъбите изглеждат бели и много по-естествени, въпреки че са запълнени с материал.
  • Важно е да се спомене, че при наличие на повече от два метала в устата и Слюнката като проводник, може да протече слаб ток в устата. Това явление е известно като Патогалванизъм.

Например:

Метална коронка – Амалгамена Обтурация - Златна коронка - Слюнка, при един и същ пациент, са подходяща среда за подобно явление. В резултат от това състояние биха били наблюдавани следните симптоми, като: сухота в устата, нарушение във вкусовите възприятия, метален вкус. За предотвратяване на патогалванизма трябва да се избягва подобно съотношение на възстановяванията в устата.

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00