Зъбен Кариес

Що е то Кариес

Зъбният кариес е най-честото и разпространено заболяване на зъбите, което всеки отнас е имал. То представлява размекване на зъбната структура, в резултат на зъдържане за дълъг интервал от време на ниско (кисело) pH  в определени  зъбни зони. Тук главна е ролята на бактериите !!! Причината за това, е че след хранене, остатъците по зъбите служат за такава на бактериите в устната кухина. Те от своя страна образуват много тънък филм наречен Зъбна плака, който  плътно ги прикрепя към зъбите. В такава среда започва нарушаване на минералният баланс на зъбите, с преобладаващо извличането на соли от емайла и увреждане на структурата му в определена точка /кариозно петно/. Поразяването на зъбите, прогресира от емайла към дентина, който е с по-мека структура. Той започва да се размеква на широка основа и се формира зъбен кариес. Подкопаната в дълбочина зъбна зона от размекнат дентин, води до отчупване на надлежащият емайл по време на хранене и на пациента се налага да посети стоматолог за почистване на зъбен кариес и изработване на пломба. 

Развитието на Зъбен Кариес преминава през няколко етапа.

Първият се нарича Кариозно петно. Зъбната структура е започнала да губи част от минералния си състав, но все още е възстановима, чрез реминерализиращи гелове и лакове, а също и с подобряване на устната хигиена.

Начален кариес, когато процеса се развива повърхностно в емайла на зъбите. Налага се премахване на част от поразената зъбна структура и възстановяване с фотополимер. При кариес нерезистентни пациенти и деца, по предварутелна преценка е възможно да се направи т.нар. емайлопластика. Целта е профилактика на по-дълбоките и изразени зъбни бразди, по дъвкателната повърхност на зъбите. Това са най-честите места за развитие на зъбен кариес. Тези зони се финират с диаматен пилител и се запълват с фотополимер или глас-йономерен цимент при децата, т.нар. силанти

Среден кариес или caries media, когато достига дентина на зъба. Подобно на началният кариес протича безсимптомно или със слаб усет към студеносладко и кисело . Болка може да има в рамките на десетина секунди, обикновено при хранене, но бързо преминава. Не се налага употреба на болкоуспокояващи.  

 

Последен Етап

Дълбок кариес, когато загубените структури са в непосредствена близост до нерва на зъба. При възпаляване на нерва, Болката става по-силна и по-честa. Понякога се налага и употреба на аналгетици. От значение е и да ли процеса се развива хронично или остро. В първият случай може да няма симптоматика. Острото развитие на зъбен кариес се наблюдава по-често при млади пациенти и тогава има по-изразена болка. 

Непосредствената близост до зъбния нерв при дълбок кариес е причина за провеждане на кореново лечение. Това става в случаите, когато има има силно възпаление на нерва и комуникация с кухината в която е разположен- пулпна камера. Отговор какво лечение да се проведе ни дават обективните клиничните симптоми и нивото на развитие на зъбен кариес. Това се установява по време на работата, а рентгенови снимки ни дават допълнителна информация.

Лечението на зъбен кариес се извършва, чрез премахване на поразените размекнати и подкопани зъбни структури с помощта на набор от борери. Целта е да се достигане до здрава зъбна структура и последващо фотополимерно възстановяване (обтурация–пломба). Според преценка на симптоматиката, пломбата се поставя в същото или следващо посещение. До тогава се поставя лекарствена вложка за успокояване на зъбния нерв.

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00