Пулпит- Възпаление на Нерв

Пулпит

Пулпитът e често срещанo усложнение на нелекувания зъбен кариес

Зъбният пулпит е често срещано усложнение на нелекуван зъбен кариес. Характеризира се с възпаление на зъбния нерв и поява на силна пулсираща болка от засегнатия зъб. Наблюдава се пристъпен характер на болката. Когато възпалението засяга част от зъбния нерв, болката е локализирана, средна до силна. Пациента е способен да посочи болния зъб. В този етап на частичен серозен пулпит има минимална надежда за запазване на зъба жив, когато болката не превишава 15-20 секунди и честота до 1-2 пъти в денонощието. Засягането на целият нерв от възпалителния ексудат, води до засилване на болката и честотата и на поява. При тоталният серозен пулпит и гнойните пулпити, лечението се свежда до обезболяване на зъбния нерв, последвано от механично и химично отстраняване на нерва от пулпната камера и кореновите канали. По този начин се премахва възникналото възпаление в зъбната тъкан, както и инфилтрата от бактерии в затвореното вътрешно пространство на зъбите. Посредством запечатване на каналчестата система на зъба с гутаперка и паста се предотвратява възможността за бъдеща инфекция.  

Аспекти на Зъбобола

Появата на болка от възпаленият нерв на зъбите има няколко аспекта. На първо място това е дискомфорта на пациента от появилата се болка. Когато се касае за пулпит с липса на гной, болката се поддава на контрол с болкоуспокояващи. С напредване на процеса аналгетиците, стават слабо ефективни. Пациентите не могат да се хранят на поразените зъби. Нарушава се и съня, тъй като пулпита се характеризира с поява на болка през нощта и рано сутрин. Болните имат изморен и недоспал вид, нарушава се работоспособността им.Така виждаме, как един зъб би могъл да окаже комплексно влияние върху целият организъм, Защото зъбите са Част от Цялото !!!

Усложнения от Нелекуван Зъбен Пулпит

Подхода на лечение при пулпит се налага от факта, че зъбният нерв(пулпа), не може да се регенерира след поразяването му. Увреденият нерв оставен в затворената зъбно-канална система, е причина за възпаление, съпроводено от болка. Под действието на аналгетици болката би могла да бъде овладяна макар и временно. След период на успокояване на симптомите, пациента за кратко време се подува(вътрешно) в областта на поразените зъб или зъби. Състояние известно, като Зъбен абсцес- локализирана гнойна колекция. Отлагането на посещение при зъболекар и в този етап, би довело до външно подуване на меките тъкани на лицето. Състоянието се нарича Флегмон и при него се инфилтрират по-големи тъканни зони от възпалителен ексудат. Тези състояния изискват спешно внимание и навременно терапевтично и антибиотично лечение. Лечението се постига, чрез дрениране на натрупаната гнойна колекция през зъбните канали. В определени ситуации се прави дренаж, чрез малък разрез(инцизия) в областта на подутата лигавица. Това място представлява проекция на зъбните корени.

Лечение на Пулпит

Състои се в обезболяване на зъбният нерв, посредством арсен или локална упойка(анестетик). Следва създаване на подходящ отвор по дъвкателната повърхност на зъбите с цел достигане до кухина нар.Пулпна Камера, където е разположен зъбния нерв. Стратегията на лечението е премахване на целия нерв от зъбната кухина, който е причина за болката. Това става с помощта на набор от специални канални инструменти. Правят се и многократни промивки с различни разтвори. Лечението изисква няколко посещения, според конкретният случай и сложност. Крайната цел е постигане на оптимална стерилност и форма на кореновите канали на зъба, което ще позволи окончателното им запечатване по предварително избрана техника.    

Зъбният пулпит е основателна причина, да не се пренебрегват редовните стоматологични прегледи и грижи за вашите зъби, започващи още от ранна детска възраст. Зъбната профилактика може да спести излишните болки и дискомфорта от продължителното лечение на пулпит спрямо това на кариес. Дългото стоене с отворена уста, както и забързаното ни ежедневие също са фактори, които не са за подценяване. Не на последно място е и по-скъпото лечение на силно разрушените зъби и риска им от изваждане, поради невъзможност от възстановяване или неуспешно лечение на пулпит.

 

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00