5 Навика Които Развалят Нашата Усмивка

Почистване на зъбите

5 Навика Които Развалят Нашата Усмивка

1. Неизползването на Конци

Четкането на зъбите с четка и паста два пъти на ден има голямо значение за поддържането на доброто зъбно здраве. Много пациенти неосъзнават важността от използването на конци два три пъти на седмица. Тези помощни средства спомагат за доброто почистване на                            междузъбните пространства от хранителни остатъци и бактерии, произвеждащи плака.

Въпреки, че първоначалното използване на конците може да доведе до кървене от венците, това не бива да ви възпира от употребата им , тъй като с овладяване на правилна техника и редовни грижи ще се подобри и здравето на вашите венци. 

 

2. Четкане на Зъбите Прекалено Скоро След Хранене

Консумацията на храни и напитки съдържащи висок киселинен състав, като например спортни и енергиини напитки, цитрусови плодове, вино, домати, могат да ерозират (т.е. химично да въздействат) структурата на емайла- бляскавият външен слой на зъбите. Четкането на зъбите непосредствено след консумацията на подобен тип храни, може да доведе до по-големи поражения, тъй като по същество се получава четкане на киселината към зъба, а не нейното премахване. Вместо това , препоръчваме да изплакнете хубаво устата си с вода, да изчакате около 30мин. и чак след това да измиете зъбите си.

3. Нередовна Смяна на Вашата Четка за Зъби

Старите четки за зъби са не само неефективни, поради деформираните си снопчета, но те също така задържат вредни   бактерии, които могат да причинят възпаление на венците. Зъбните четки трябва да бъдат подменяни на всеки 3-4 месеца. Освен това е задължително да се грижите четката ви да бъде винаги суха, за да не бъде естествена среда за развитието на бактерии. Това може да се постигне с помощта на предпазно капаче за главата на четката или индивидуална кутийка за съхранението и.

4. Прекомерно Честото Избелване на Зъбите Ви

Неконтролираното избелване на зъбите може да е причина те да изглеждат неестествено бели и да доведе до тяхната чувствителност. Винаги преди да използвате продукт за домашно избелване се консултирайте с вашият стоматолог.

5. Използване на Прекалено Твърда Четка за Зъби

Този тип четки в комбинация с неконтролирано и агресивно четкане на зъбите може да доведе до необратимо увреждане на венците и емайла на зъбите ви. Получават се т.нар. клиновидни дефекти в зоната на зъба обхваната от венец. Тези части на зъбите са особено чувствителни и при оголването им води до остра болка от студени храни и течности. Това налага покриването им с Фотополимер, за да се премахнат неприятните усещания. За целта трябва да бъде възприета правилна техника за четкането на зъбите и то още от най-ранна детска възраст.

Тагове:
Споделяне:

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00