Зъбният Кариес, Какво Трябва Да Знаем

Зъбобол

Зъбният Кариес, Какво Трябва Да Знаем

Зъбният Кариес е най-често срещаното стоматологично заболяване

Когато смятате, че имате Кариес е важно да се свържете с вашият стоматолог за консултация или лечение. Това, което не знаете, е че нелекуването му може да доведе до сериозни проблеми. Нелекуваният зъбен кариес, представлява не просто минимален дискомфорт за пациентите, които изпитват чувствителност към сладко и кисело. Наблюдава се болка от любимите студени и топли напитки. Кариесът, може да се разпространи в дълбочина и да засегне зъбният нерв, разположен в сърцевината на зъба. От този момент, лечението на кореновите канали е единствената опция, за запазването на зъба. В случай, че и в този етап не се проведе нужното лечение, пациентът рискува размекването на зъбите до кореновите канали и потенциална възможност от тяхната загуба.

Зъбният кариес е абсолютно предотвратимо състояние. За целта пациентите се мотивират да посещават стоматолога си поне два пъти годишно, за оценка на зъбният статус и профилактично почистване и полиране на зъбите. При съмнения за кариес се назначават рентгенови снимки, за оценка на структурите на зъбите покрити от венец. Когато прегледите са редовни и има контрол на плаката, рисковете за развитие на кариеса и неговите усложнения са занижени в пъти. Нередовните прегледи, поставят усмивката на пациентите ни под риск. Безсимптомно развиващият се кариес, често се съпровожда с отчупване на голяма част от зъбите. Процесът обикновенно е свързан с възпаление на зъбният нерв. Това е и причината за необходимост от лекуване на зъбните канали. Това лечение е съпроводено с болка, която ни приканва да посетим стоматолога, както и с по-продължителното им лекуване. Не са за подценяване и големите рискове, криещи кореновото лечение, неудобството от продължителното стоене с отворена уста и значително по-високата цена спрямо тази на кариеса.

За да не изпадате в затруднена ситуация, поради нередовните грижи на вашите зъбите, Екипът ни горещо ви препоръчва Стриктна Орална Хигиена и Редовни Стоматологични Прегледи.

Споделяне:

ул. „Цар Иван Асен II“

№ 34, София 1124

Работно време

Пон - Пет: 8:00 - 20:00